Wat veroorzaakt rimpels bij mannen?

Mannen hebben een iets andere huid dan vrouwen, die soms ook wat minder gevoelig lijkt voor rimpels. Toch heeft het zin voor mannen om rimpels te voorkomen. Rimpels zijn niet alleen voorbehouden aan oudere mannen, maar beginnen bij sommige mannen al vanaf 20 jaar te verschijnen.

Je kunt je natuurlijke teint en genen niet veranderen, dus loont het om te kijken naar wat je wel kunt beïnvloeden. De beste tactiek om rimpels te voorkomen is niet roken en je huid beschermen tegen de zon. Daarnaast helpt het gebruik van een goede vocht inbrengende crème die fijne lijntjes en rimpels kan verminderen en verzachten.
 
Lees hier wat rimpels veroorzaakt en hoe je ze daarom zoveel mogelijk kunt voorkomen voordat ze blijvend in je gezicht geëtst staan.

Blootstelling aan de zon

Tijd doorbrengen in de zon is de belangrijkste oorzaak van rimpels. Ultraviolette UVA- en UVB-stralen zijn het meest schadelijk voor de huid en overmatige blootstelling aan zonlicht heeft hetzelfde effect als oppervlakkige thermische brandwonden.

De hoeveelheid blootstelling die nodig is om schade te veroorzaken, wordt beïnvloed door leeftijd, huidskleur en totale blootstellingstijd. Wanneer je je huid –zowel bij mannen als bij vrouwen –herhaaldelijk blootstelt aan zonlicht breken collageenvezels onder de huid af, waardoor de kans op rimpels aanzienlijk toeneemt.
 
De zon helemaal vermijden of je huid bedekken zijn de beste manieren om je huid volledig te beschermen. Het gebruik van zonnebrandcrème of -lotion is ook belangrijk, ongeacht hoeveel tijd je van plan bent in de zon door te brengen. Kies een zonnebrandcrème in een textuur die je zelf aangenaam vindt, want dan verhoogt de kans dat je gedurende de dag (liefst om de twee uur) bijsmeert.

Tip: UV-Age Daily met een SPF50+ en hiernaast ingrediënten die zichtbare tekenen van huidveroudering voorkomen.

Roken

Roken bevordert rimpelvorming aanzienlijk. De huidbeschadiging veroorzaakt door roken is duidelijk zichtbaar als je rokers vergelijkt met niet-rokers. Er bestaat onmiskenbaar bewijs dat roken de huid beschadigt en de veroudering van het gezicht verergert. Van pigmentvlekken tot rimpels en minder veerkracht.

Hormonen

Hormoonspiegels veranderen naarmate we ouder worden en dat kan tot rimpels leiden. De werking van testosteron leidt bij mannen tot een dikkere gezichtshuid – dat is voordelig bij minder zichtbare huidveroudering. Maar naarmate de testosteronniveaus lager worden met de leeftijd, neemt de elasticiteit van de huid af. En dit kan dus leiden tot rimpels.

Huidskleur

Het belangrijkste huidkleurpigment is melanine. Dit stofje, melanine, helpt de huid te beschermen tegen schadelijke zonnestralen. Minder schade door zonlicht betekent minder rimpels. Daarom hebben mensen met een lichtere huid de neiging om sneller te rimpelen dan mensen met een donkerdere huid. Bij een lichte huid is zonbescherming dus nog belangrijker, maar ook bij een donkere huid wil je dagelijkse zonnebrandcrème absoluut niet overslaan.

Gewichtsschommelingen

Naarmate je ouder wordt, verlies je vaak meer van het onderhuidse vet dat net onder de huid ligt. Dit vetverlies is vooral merkbaar in het gezicht, waardoor rimpels meer opvallen. Mensen die veel afvallen (vooral met vetverlies), kunnen ook meer rimpels in het gezicht zien.

Zwaartekracht

Je hoeft maar naar de mond en het voorhoofd van een oudere volwassene te kijken om de resultaten van de zwaartekracht te zien. Helaas zijn sommige rimpels onvermijdelijk en kun je niet veel doen aan de rimpels die een normale bijwerking van veroudering zijn. Fronslijnen, tussen de wenkbrauwen, en kraaienpootjes, de lijnen die vanuit de ooghoeken uitstralen, lijken te ontstaan door permanente kleine spiersamentrekkingen.

Gewone gezichtsuitdrukkingen vormen ook karakteristieke lijnen. Zoek om dit tegen te gaan naar crèmes en serums met actieve ingrediënten, zoals vitamine C, die de huid beschermen tegen beschadiging van buitenaf. Hydra Mag C+ Dagcrème is verrijkt met vitamine C. Vitamine C op de huid helpt collageen te stimuleren, waardoor je huid weer meer elastisch wordt en verslapping kan worden voorkomen.
 
Bij hevige rimpels kan er ook worden gekozen voor Botox of fillers in de rimpels. Let op: mannen hebben over het algemeen sterkere gezichtsspieren, wat betekent dat ze meer Botox nodig hebben om die spieren te remmen en rimpels optisch geheel te laten verdwijnen.

Genen

Hoe we eruitzien en hoe onze rimpels over ons gezicht worden verdeeld (eerder bij de ogen of bij de mond), heeft veel te maken met wat we erven van onze ouders. Je kunt hier wel enige invloed op uitoefenen met goede, gezonde gewoontes, maar die geschiedenis draag je altijd mee.

De redactie

De oplossing van Vichy

VICHY HOMME

Hydra Mag C+ Dagcrème

Gezichtscrème voor mannen - Dagcrème

Onze 1e hydraterende verzorging voor gezicht en ogen, tegen vermoeidheid.