OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Zelfbruinende bodylotion voor een extra gezonde huid

Het gebruik van zelfbruiner is een gemakkelijke, veilige optie om het bruine kleurtje te krijgen waar je van droomt. Als je bruin wilt worden dan is zelfbruiner bovendien een betere optie dan urenlang onbeschermd in de zon zitten. Dit kan namelijk leiden tot ernstige huidbeschadiging: van vroegtijdige huidveroudering met rimpels, pigmentvlekken, een slappe huid (door verlies aan collageen) tot huidkanker.

Er zijn verschillende soorten zelfbruiners: van een klassieke zelfbruiner tot een zelfbruinende lotion die de huid van gezicht of lichaam ook goed hydrateert. Of je nu voor zelfbruiner kiest of niet, draag in de zon altijd een breedspectrum SPF van minimaal 30 (en smeer om de twee uur bij) om de huid te beschermen tegen zonschade. Ook UV-werende kleding zoals een petje en zonnebril met UV-glazen helpen hierbij.

Wat is het verschil tussen zelfbruiner en zelfbruinende lotion?

Het grootste verschil tussen een zogenaamde ‘instant selftanner’ (direct resultaat) of een ‘gradual selftanner’ (geleidelijk) is dat een klassieke zelfbruiner je gelijk een bruin kleurtje geeft. Dit blijft gemiddeld een week zitten totdat je dode huidcellen (het bovenste laagje van je huid) van nature begint af te schilferen en dat kleurtje verdwijnt.

Met een zelfbruinende lotion (een bodylotion met zelfbruiner erin zoals Vichy’s Ideal Soleil Zelfbruiner) die je bijvoorbeeld om de dag aanbrengt, krijg je geleidelijk een donkerdere huidskleur. Je kunt zo dus ook de intensiteit van jouw bruine kleur bepalen door meer of minder te smeren. Waar zelfbruiners dus zijn bedoeld om snel een mooie bruine kleur te geven, wordt de kleur bij zelfbruinende lotion langzamer ontwikkeld, maar op de lange termijn is deze kleur wel gemakkelijker te onderhouden. Zelfbruinende bodylotions verschijnen vaak in de vorm van een dagelijkse vochtinbrengende crème ofwel bodylotion (voor gezicht of lichaam of allebei), waardoor het eenvoudig is om de kleur te behouden.

Hoe werkt zelfbruinende bodylotion?

Zelfbruiners en zelfbruinende bodylotions werken in feite hetzelfde. Beide producten maken de huid donkerder van tint op dezelfde manier. Zo goed als alle doe-het-zelf bruiningsproducten maken gebruik van een ingrediënt dat dihydroxyaceton of DHA wordt genoemd. Dit zit in de zelfbruinformule.

DHA is een soort suiker dat synthetisch kan worden gemaakt of op natuurlijke wijze kan worden geoogst uit suikerriet of suikerbieten. Wanneer DHA in contact komt met de aminozuren op je huid, reageert het chemisch en vormt het pigment. Dit pigment plakt aan je dode huidcellen en geeft je die mooie, natuurlijk ogende bruine teint. Dit is dus puur en alleen een oppervlakkige kleuring, die met het natuurlijke afschilferen van je huidcellen ook weer verdwijnt. Het veroorzaakt niet ook maar enige vorm van zonschade zoals onder blootstelling aan UV-licht.

Hoe kun je zelfbruinende lotion het beste aanbrengen?

Zorg ervoor dat je de huid een dag voordat je zelfbruiner (of bij de eerste keer aanbrengen van zelfbruinende bodylotion) exfolieert. Exfoliëren houdt in dat dode huidcellen van het huidoppervlak worden verwijderd, wat zorgt voor een gelijkmatige applicatie wanneer het tijd is om kleur aan te brengen.

Als je scrubt als onderdeel van de voorbereiding op je zelfbruiner, concentreer je dan op gebieden zoals je knieën en ellebogen. Deze plekken hebben namelijk de neiging droger te zijn en de kleur sneller te absorberen. Na deze voorbereiding kun je de huid insmeren met de zelfbruiner of de zelfbruinende lotion. Zorg ervoor dat je alle plekjes meepakt en smeer het product goed uit.
 
Vroeger konden er nog weleens strepen of een oranje kleur ontstaan bij zelfbruiner, maar die tijden zijn wel voorbij. De zelfbruinende lotions van nu geven een mooi natuurlijk resultaat.
 
Was je handen na het aanbrengen van de zelfbruiner goed om te voorkomen dat ze donkerder worden dan de rest van je lichaam. Een zelfbruinende handschoen kan ook helpen om te voorkomen dat je vlekken op je handen krijgt. Na het bruinen wil je even wachten tot je zelfbruiner volledig is opgedroogd voordat je kleding aantrekt – en als je je toch aankleedt, kiest dan voor het dragen van donkere, losse kleding.

Heb je nog bodylotion nodig na een zelfbruiner?

Dat is afhankelijk van of het product een hydraterende formule heeft. Vichy’s Ideal Soleil Zelfbruiner bevat hydraterende bestanddelen en hiernaast vitamine E dat ervoor zorgt dat je teint fris blijft. Het is wel raadzaam om dagelijks met extra bodylotion te smeren als je het zelfbruin-kleurtje zo lang mogelijk wil behouden. Hoe droger de huid hoe sneller deze namelijk afpelt en je dus je bruine tint verliest.

De oplossing van Vichy

Zelfbruiner

Zelfbruiner

De natuurlijke zelfbruiner, voor tot 8 uur hydratatie.

go to top