OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

JE PROFESSIONELE  
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
ONTCIJFER JE 7 HUIDKWALITEITEN EN PRIORITEITEN
OM DE JUISTE HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR JOU TE VINDEN

START NU

Skin ageing algorithm background

Overgang en voeding: 17 Gezonde ingrediënten tijdens de menopauze

We kennen allemaal het gezegde: ‘ware schoonheid komt van binnen’, en dat geldt nu meer dan ooit. Wat jij tot je neemt heeft invloed op je lichaam, de werking ervan en je uiterlijk. Tijdens de menopauze is het belangrijk om je dieet aan te passen om voor een menopauze te zorgen met zo min mogelijk last van bepaalde symptomen. Energie, spierspanning en huidkwaliteit worden allemaal bevordert door een goed dieet.De hoeveelheid calorieën die je nodig hebt zijn op je 60e anders als op je 30e, maar een heel erg beperkend dieet moet je hoe dan ook vermijden. Omdat je spieren dan zwakker worden, je minder energie hebt en je gezicht er vermoeider en ouder uit ziet. Hier volgen 17 voedingsmiddelen die kunnen helpen om de effecten van de menopauze te bestrijden en je lichaam fit te houden.

1. Soja en producten op soja-basis

Wist je dat tofu, dat rijk is aan ijzer en calcium, veel isoflavonen bevat. Dit zijn oestrogeen-achtige fyto-hormonen die je kunnen helpen om symptomen van de menopauze in toom te houden.

2. Paranoten

Naast dat ze vol smaak zitten, bevatten paranoten een uitzonderlijke hoeveelheid proteïne. Ze helpen ook om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Een gemiddelde hoeveelheid paranoten kan ervoor zorgen dat jij je metabolisme en je gewicht op een gezond peil houdt. Walnoten, pistachenoten enamandelen, die bijzonder veel calcium bevatten hebben dezelfde eigenschappen en zijn ideale snacks.

3. Tthee

Groene thee en witte thee zijn rijk aan antioxidanten die vrije radicalen bestrijden, die huidveroudering en schade aan de huid kunnen veroorzaken. Om je huid fris en stralend te houden, zou je elke dag een paar koppen thee kunnen drinken, dit kan zowel heet als koud. Je kan deze antioxidanten ook binnenkrijgen door groene thee supplementen in te nemen.

4. Vette vis

Vissoorten, zoals sardines, haring, zalm, makreel, maar ook levertraan zijn allemaal goede bronnen voor omega-vetten en vitamine D. Ze helpen je bloedsuiker op peil te houden en zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarnaast verbetert het de flexibiliteit van de gewrichten en helpt het de hormoonspiegel in balans te houden.

5. Eieren

Eieren bevatten veel proteïnen, antioxidanten, vitamine A, E, D en B, fosfor, selenium en zink. Het moge dus duidelijk zijn, eieren horen ook bovenaan je boodschappenlijstje te staan.

6. Quinoa

Quinoa is een goede bron van plantaardige eiwitten en koolhydraten met een lage glycemische index. Het is belangrijk om je glycemische index in de gaten te houden om zo je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Hoe hoger de glycemische index is, hoe sneller het je bloedsuikerspiegel doet stijgen, wat uiteindelijk kan leiden tot gewichtstoename.

7. Granen

Kies voor granen met een lage glycmeische index, zoals volkoren brood, havervlokken, volkoren rijst, basmati rijst en volkoren pasta. Deze geven suikers langzaam af, waardoor de energie langzamer wordt vrij gemaakt en je minder voedsel gaat innemen.

8. Peulvruchten

Linzen, spliterwten, tuinbonen en droge bonen zitten vol koolhydraten met een lage glycemische index. Ze zitten vol vezels en kunnen je behoorlijk verzadigen. Verder bevatten ze veel vitamine B, magnesium, ijzer, calcium en selenium. Voor een verhoogde eiwitinname, zonder dierlijke eiwitten, kan je deze groenten combineren met granen.

9. Groene bladgroenten

Deze zitten vol antioxidanten, vitamine A, C en E, kalium en magnesium.Groene bladgroenten geven je voedingsstoffen die je nodig hebt voor een gezonde geest en lichaam. 

10. Citroen

Rijk aan vitamine C en flavonoïden, citroen heeft een voordelig effect op de zuurbalans van je lichaam. Overtollig zuur in het lichaam is slecht voor je botten, spieren, je nieren en je gewicht.

11. Wit vlees

Wit vlees is een goede bron voor proteïnen die weinige verzadigde vetten bevat. Daarnaast voorkomt het dat je gedurende de dag de neiging krijgt om te snacken.

12. Avocado

Rijk aan vitamine K, wat goed is voor je botten en de synthese van proteïne. Avocado bevat ook veel koper, dat betrokken is bij de synthese van collageen. Avocado is ook rijk aan fosfor, magnesium, zink, vitamine B, C en E. Bovendien bevat avocado veel goede vetten die de huidkwaliteit bevorderen.

13. Rood fruit en groenten

Bessen, bieten, en rode pepers zijn goed om te eten vanwege de grote hoeveelheid polyfenolen en krachtige antioxidanten, die de schade veroorzaakt door vrije radicalen tegengaan.

14. Zeewier en algen

Zeewier en algen zijn geweldige bronnen aan antioxidanten, vezels,  vitamine A, C en mineralen. Vezels helpen je lichaam om een gezonde hoeveelheid cholesterol te behouden en vitamine A en C beschermen je lichaam tegen vrije radicalen.

15. Knoflook

Knoflook bevat een enorme hoeveelheid antioxidanten en knoflook helpt ook bij de bloedcirculatie.

16. Kurkuma

Een van de krachtigste ontstekingsremmers die je maag gezond helpt houden. Om de gezonde effecten te versterken kan je kurkuma combineren met peper.

17. Walnoot- en koolzaadolie

Walnoot- en koolzaadolie zijn erg rijk aan omega 3 en 6 vetten, die ervoor zorgen dat botten gezond blijven. Wissel deze oliën af me olijfolie en probeer zonnebloemolie te vermijden.

Liever een specifiek dieet tijdens de overgang?

Het beste is om jezelf nu niet op een streng trenddieet te zetten, maar gezonde keuzes voor de lange termijn te maken. Een volwaardig eetpatroon met veel fruit, groenten, volle granen, hoogwaardige eiwitten en zuivelproducten kan de symptomen van de menopauze ofwel overgang verminderen. Fyto-oestrogenen en gezonde vetten, zoals omega-3-vetzuren uit vis, zouden ook kunnen helpen. Bespreek dit eventueel met een voedingstherapeut.

Wil jij zelf de producten vanVichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops

go to top