OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Previous

Wordt een hoofdhuid veroorzaakt door luchtverontreiniging?

Heeft luchtvervuiling invloed op de gezondheid van de hoofdhuid?

Vervuiling kan schade toebrengen aan de schedel, zo wordt meer en meer bekend door nieuwe (hoofdhuid) onderzoeken. Hetzelfde geldt voor hoofdhuid en haar. Niet iets om te negeren als je je haar gezond wil houden. Huid en haar zijn de eerste plekken die worden blootgesteld aan vervuiling. De huid heeft weliswaar vaak het voordeel dat deze wordt beschermd door een laagje lotion of crème en wellicht ook een SPF. Fijnstof (minuscule stukjes roet, stof en ander vuil), rook en gasvormige verontreinigingen kunnen zich zowel op het haar als op de hoofdhuid nestelen en hier irritatie en schade veroorzaken. Luchtvervuiling is dus niet je beste vriend als je droomt van mooi, roosvrij haar. Het kan zelfs uitmonden in een hoofdhuid aandoening, zoals seborroïsch eczeem. Dat kan zich op een aantal manieren manifesteren, van droogte en jeuk tot gespleten punten. Terwijl stadsbewoners die in sterk vervuilde gebieden wonen duidelijk een hoger risico lopen, is je haar altijd vatbaar voor schadelijke agressors wanneer je buiten bent. Denk aan gedurende woon-werkverkeer of tijdens een training in de buitenlucht. In dit artikel gaan we dieper in op hoofdhuid, haar en gezondheid.

De hoofdhuid en luchtvervuiling; een samenvatting

Allereerst, een beknopte wetenschappelijke verklaring: luchtverontreiniging bestaat uit een mengsel van fijnstof deeltjes en gasvormige verbindingen (zoals bijvoorbeeld stikstof- of koolstofmonoxide (NO en CO) of Ozon (O3). De impact van vervuiling op de huid werd tot voor kort nauwelijks bestudeerd en de hoofdhuid daarbij al helemaal amper. Dit bood weliswaar mogelijkheden voor Vichy, de kans om een heel nieuw hoofdstuk van huidonderzoek in te luiden.

Wat doet luchtvervuiling met de hoofdhuid?

In een notendop: een normale hoofdhuid (niet kaal en zonder alopecia) krijgt waarschijnlijk te maken met de negatieve invloeden van vervuiling. Met als eerste ‘boosdoener’ vervuilende gassen. Terwijl het contact van de hoofdhuid met fijnstof waarschijnlijk minder is. Fijnstof wordt namelijk tegengehouden en opgevangen door het haar en bereikt dus niet de hoofdhuid. Voor het blote oog onzichtbare, gemakkelijk te verspreiden gasvormige verbindingen bereiken de hoofdhuid wél en kunnen daar epidermale eiwitten en lipiden (vetten) van de hoofdhuid verstoren. Veel van deze gasvormige verbindingen hebben een sterk oxiderende eigenschap, zoals het stofje ozon (O3). Aangezien de meeste vetten op de hoofdhuid onverzadigd zijn (vooral squaleen, maar ook vetzuren), zijn deze ook vatbaarder voor oxideren. Ter verheldering: oxidatie is een chemisch proces waarbij een stof (de reductor) elektronen afgeeft aan een andere stof (de oxidator) waarbij de reductor een zeer onstabiel (en schadeveroorzakend) element wordt. Squalaan en vetzuren die van nature op de hoofdhuid aanwezig zijn, zijn reductoren en reageren met oxiderende stoffen. Na die reactie veranderen deze vetzuren in onstabiele, schadelijke stoffen die de hoofdhuid uit balans kunnen brengen en zo haar- en hoofdhuidproblemen kunnen veroorzaken (jeuk, roos etc.). 

Onderzoek naar het effect van luchtvervuiling op hoofdhuid en haar

Kortom, de gezonde vetten (lipiden) op de hoofdhuid kunnen op een negatieve manier worden beïnvloed. Aangetaste vetten kunnen wetenschappers vervolgens aan een grondig onderzoek onderwerpen. Die beschadigde lipiden vormen betrouwbare indicatoren van mate van vervuiling, zoals recentelijk geanalyseerd en gepubliceerd door L’Oréal Advanced Research. Hierbij werd impact van vervuiling op de hoofdhuid beoordeeld door het aantal geoxideerde lipiden te analyseren. Wat bleek?  Het effect was erg sterk op de gezichten van inwoners van Mexico City en Shanghai, drukbevolkte gebieden waar veel sprake is van luchtvervuiling. Een vergelijkbare situatie zien we op een normale hoofdhuid, waar zich dezelfde vetten bevinden en andere elementen die geoxideerd kunnen worden zoals eiwitten. Deze dienen dus als goede indicatoren van een verandering op de hoofdhuid onder invloed van vervuiling.

Geheugensteuntje: reinigen tegen een vervuilde hoofdhuid

Er is geen reden om de invloed van luchtverontreiniging op een normale hoofdhuid uit te sluiten. Meestal ontstaat dit door gasvormige oxiderende elementen zoals ozon. Vetten en eiwitten van de hoofdhuid zijn waarschijnlijk de beste markers van dergelijke invloed. De nadruk komt daarom te liggen op goed reinigen en dus het belang van shampooën – mits je het juiste, milde product voor jouw hoofdhuid gebruikt.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_54_IS_SCALP_CONCERNED_BY_AERIAL_POLLUTION.jpg