OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Helpt cortisone bij huidproblemen zoals acne en eczeem?

Artikelen Facecare

Cortisone, het klinkt ingrijpend, maar het is een doeltreffend middel (een pregnaan steroïde hormoon) tegen een zee van huidaandoeningen waaronder cystische acne, eczeem, psoriasis, hypertrofische (verhoogde) littekens en zelfs bij een bepaald type haarverlies. Behandeling met een cortisone crème, zalf of injectie kan uitkomst bieden bij ontstekingen, een allergische reactie en zelfs artritis. Bij reumatoïde artritis, ofwel reuma, is er namelijk sprake van een ziekte waarbij gewrichten ontstoken zijn. In dit verhaal houden we het weliswaar bij wat corticosteroïden kunnen betekenen voor je huid. En of het moment al is aangebroken om langs de huisarts te gaan voor een recept. Of dat je het net zo goed even kunt uitzingen (bij bijvoorbeeld de verschijning van pukkeltjes rondom je menstruatie) of een andere verzorging kunt kiezen. Het hoe en waarom rondom cortisone uitgelegd.

Wat is cortisone?

Cortisonen zijn in feite moleculen die razendsnel werken om ontstekingen en roodheid te verminderen. Cortisonenzalf, ook wel hormonenzalf of hormooncrème genoemd, wordt vaak ingezet om te helpen bij verschillende huidaandoeningen: van eczeem tot psoriasis en cystische acne. De corticosteroïden zelf worden al jarenlang ingezet als medicijn. Het zijn afgeleiden van een stofje die van nature voorkomt in het menselijk lichaam, geproduceerd in de bijnieren. Met behulp van cortisone kan het afweersysteem in de huid worden onderdrukt. Zo is psoriasis bijvoorbeeld een defect in het autoimmuunsysteem waardoor foutieve signalen naar de huid worden gestuurd, bij acne en eczeem is er sprake van hevige ontstekingen. Corticosteroïden gaan de ontstekingsreactie in de huid tegen.

Wat doet cortisone?

Word je wakker met een pukkeltje of roodheid dan kun je er wat concealer bijpakken. Een beetje smeren en het lijkt zo goed als weg. Een dermatoloog kan voor een meer ingrijpend middel kiezen, zoals cortisone crèmes, maar ook cortisone tabletten of zelfs injecties. Zo worden de volgende huidaandoeningen ermee aangepakt.

Cortisone vermindert cystische acne

Cystische acne is heel wat serieuzer dan zo nu en dan een pukkeltje of een sporadische uitbraak van acne, hoe heftig dat gevoelsmatig ook kan zijn. Zo zit cystische acne namelijk ónder de huid, waardoor deze ontsteking behoorlijk pijnlijk kan zijn. Je kent ze vast wel: die onderhuidse bultjes die ontzettend zeer doen, maar je kunt ze met geen mogelijkheid uitknijpen. Dat is ook het laatste wat je wil doen, want het heeft geen enkel effect en je loopt het risico op littekens. Enfin, een injectie met cortisonen kan het formaat van cystische acne binnen een paar uur verminderen. Voeg daar nog 2 procent salicylzuur en 2.5 procent benzoylperoxide aan toe om het effect te versnellen. Binnen 24 uur zie je al resultaat.

Cortisone houdt psoriasis onder controle

Een cortisone-injectie kan symptomen van psoriasis – een rode, schilferige huid – verzachten, op plekken die zo goed als resistent zijn geworden voor medische crèmes, zoals cortisone-zalven en UV-behandelingen. Vaak gaat het om psoriasis rondom de knieën en ellenbogen in de winter. Let wel, injecties behandelen de oorzaak van psoriasis niet. Daarvoor heb je een andere aanpak van binnenuit nodig. Raadpleeg hiervoor je dermatoloog.

Cortisone kan schimmelnagels oplossen

Ziet de huid rondom je nagels er rood of geel uit, of lijkt het zelfs alsof je nagel loskomt van de huid? Het kan een schimmelinfectie zijn. Nagel psoriasis wordt vaak verward met fungus. Je kunt dit behandelen met een cortisone-injectie rondom het nagelbed. Raadpleeg hiervoor een specialist, want hier moet uiterst zorgvuldig mee worden omgesprongen. Als er te veel wordt geïnjecteerd dan kan dit deukjes in de huid of verdikking van de nagel opleveren.

Cortisone kan helpen bij haarverlies

Er bestaan verschillende soorten haarverlies, mede door bijvoorbeeld seborroïsch eczeem. Maar één type haarverlies kan behandeld worden met cortisone-injecties, genaamd alopecia areata. Alopecia areata wordt gekarakteriseerd door kale cirkels rondom de schedel of wenkbrauwen. Het is niet duidelijk waardoor dit ontstaat, maar het is wel een probleem met het immuunsysteem. Het immuunsysteem valt haar-producerende cellen aan en veroorzaakt ontstekingen aan de wortel van het haar. Een serie cortisone-injecties over een aantal maanden kan de ontsteking verminderen zodat je haar terug kan groeien. Hoe sneller je met die behandeling begint hoe beter. Sommige patiënten zien al verbetering na één sessie.

Cortisone kan littekens vervagen

Doorgaans passen dermatologen maar een minuscule hoeveelheid cortisone toe om de meest voorkomende bijwerking te voorkomen: verdunning van de huid. Dat is weliswaar voordelig in het geval van littekens. Een maandelijkse cortisone-injectie kan verhoogde littekens (genaamd keloïde of hypertrofische littekens) over slechts een paar maanden tijd flink uitdunnen. Het zorgt er gelijktijdig voor dat trekkerige, jeukende en pijnlijke sensaties opgewekt door het litteken verminderen. Het zal de kleur van het litteken niet veranderen, maar de kleur van een litteken vervaagt uit zichzelf over de jaren.

Cortisone crème

Overweeg je cortisone crème vanwege een huidprobleem? Een arts zal hier eerst een recept voor moeten uitschrijven. Je kunt het niet zomaar krijgen bij de apotheek. Vaak zijn cortisone zalven crèmig en wit van textuur. Met een paar dagen zie je al effect.

Crème zonder cortisone

Je kunt ook andere crèmes gebruiken bij bijvoorbeeld acne, eczeem en psoriasis die een stuk minder agressief zijn. Stel dat jouw eczeem bijvoorbeeld maar aanhoudt; het lijkt eindelijk te dichten, maar dan gaat het weer open en je eczeem lijkt wel op een soort brandwond met felle roodheid en velletjes. Soms kan een doelgerichte eczeemcrème van de drogist dan bijna niks meer uithalen en heb je echt cortisonen nodig. Probeer vooral eerst met zachte hand je huidaandoening te behandelen voordat je overstapt op het zwaardere geschut. Je huisarts en dermatoloog kunnen je hierin uiteraard ook adviseren. Voor terugkerende acne is goede reiniging heel belangrijk, met bijvoorbeeld de Normaderm-lijn. Je kunt een onzuiverheid ook aanstippen met Vichy’s Hyaluspot. Zie je veel roodheid in de huid? Er kunnen verschillende oorzaken aan rode plekken ten grondslag liggen. Vichy’s Minéral 89 met een hoge concentratie mineraliserend bronwater kalmeert een rode en een gevoelige huid.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top