OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

De 10 beste planten voor een ‘zen overgang’

Bewandelt u het liefst de natuurlijke route? Moeder Aarde heeft ons veel te bieden – zo ook tijdens de overgang. De sleutel tot het vinden van de juist natuurlijke oplossingen? Kies voor kruiden en natuurlijke supplementen met kwaliteiten die in oestrogeen worden gevonden. Deze zogenaamde ‘vrouwelijke hormonen’ gaan er tijdens de overgang namelijk op achteruit. Juist die specifieke aanvullingen op uw voedingspatroon kunnen worden ingezet om stemmingswisselingen en paniekaanvallen te temperen. Uw mentale gezondheid, die telt ook mee. Tijdens de overgang kunnen vrouwen ook op dit vlak klachten ondervinden. Vergeet hierbij niet om uw slaappatroon en andere symptomen, zoals een doffe huid en vermoeidheid, onder de loep te nemen. Goede kandidaten uit de plantenwereld: fenegriek, lijnzaad, zwarte cohosh-wortel, dong quai, kuisboombes, rode klaver, ginseng, rhodolia (ook wel rozewortel genoemd) en teunisbloemolie.

Fenegriek

Tip van voedingstherapeut Sandra Greenbank: neem fenegriek om opvliegers te voorkomen. Volgens onderzoek brengt een dagelijkse dosis fenegriek nachtzweten terug tot maar liefst 57%, in vergelijking tot de placebogroep. Hiernaast bleek het te helpen bij stemmingswisselingen, insomnia en hoofdpijn.

Zwarte Cohosh

Native Americans hebben twee eeuwen geleden al ontdekt dat de wortel van de Zwarte Cohosh-plant (Actaea racemosa) helpt bij menstruatiekrampen en symptomen tijdens de overgang, waaronder opvliegers, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Tijd om de proef op de som te nemen?

Dong quai 

Met de bijnaam ‘vrouwelijke Ginseng’ is Dong Quai een geurige plant met kleine witte bloemetjes, die familie is van de wortel- en selderijfamilie. In China, Korea en Japan gebruiken ze dit kruidenmedicijn al 2000 jaar om het immuunsysteem te reguleren en de bloedstroom een boost te geven. Hiernaast biedt het soelaas bij een droge en doffe huid en bij het opheffen van kramp.

Kuisboombes

Ook wel bekend als Monnikspeper, is dit plantenextract populair bij de behandeling van PMS-klachten waaronder irritatiegevoeligheid en angststoornissen.


Rode Klaver-extract

Dit extract zou u ook kunnen vinden onder de noemer: klaverblad, een overblijvend kruid uit de vlinderbloemenfamilie. Het aftreksel hiervan is een goede natuurlijke bron van isoflavonenmoleculen. Bekende producten uit de drogisterij-schappen zijn onder meer Promensil en Menoflavon, aanbevolen bij de behandeling van de overgang alsook astmatische verschijnselen.

Ginseng

Tijdens de overgang nemen hormonen zoals oestrogeen en progesteron-waardes toe, wat de slaap kan aantasten. Ginseng helpt het lichaam zich aan te passen aan stress en kalmeert daarom de geest. Het helpt hiernaast slaappatronen herstellen. Verder biedt Ginseng serotonine en dopamine ofwel ‘feel good’-chemicaliën voor het brein. Daar klaart uw stemming direct van op!

Rhodolia

Rhodiola rosea is een kruidsoort dat veelvuldig wordt ingezet om vermoeidheid te verslaan. Hiernaast vermindert het stress-gerelateerde symptomen

Teunisbloem

Een kruidachtige bloeiende plant, die van origine uit Amerika komt. Het maakt onderdeel uit van de Onagraceae-familie. Het staat ook bekend als Sundrops, die vaak worden aangeraden om gevoelige borsten en opvliegers te verminderen. Het is ook een bron van vetzuren. Teunisbloem ondersteunt hiernaast bij endometriose, reumatoïde artritis en diabetische neuropathie.

Lijnzaad

‘Een belangrijke bron van vezels, die ook voorzien is van lignanen welke bijzonder sterke fyto-oestrogenen vormen’, aldus voedingsdeskundige Sandra Greenbank. Ze voegt hieraan toe: ‘Om het meeste uit lijnzaad te halen, moeten ze worden fijngemalen en geweekt voor het eten totdat ze een bijna gel-achtige structuur hebben.’ (ongeveer tien minuten of u kunt ze een nachtje laten weken) 

Let wel, check altijd bij uw apotheker, natuurgeneeskundige of voedingsdeskundige wat een goede dosis is voor u persoonlijk. Ieder individu heeft namelijk andere vereisten en behoeften.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

Meer weten? Lees hier meer over:
Huid & Beauty
Gezondheid
Huid & Voeding
Intimiteit

go to top