Anti-aging huidverzorging: hoe krijg je rimpels en wat kun je eraan doen?

Wat zijn rimpels?

In principe is een rimpel niet veel meer dan een vouw of een barstje in de huid. Ze worden ook wel eens lijntjes of huidplooien genoemd. Rimpels ontstaan door het verouderen van de huid, dit kan zowel door biologische als externe factoren veroorzaakt worden. Hierbij maken we bovendien een onderscheid: tussen zogenaamde ‘dynamische rimpels’ en ‘statische rimpels’. Dynamische rimpels zijn zichtbaar als wij bijvoorbeeld lachen of fronsen, hierdoor worden fronsrimpels en kraaienpootjes zichtbaar. Zelfs piepjonge modellen hebben lachrimpeltjes (gelukkig maar) en het geeft actrices (denk: de prachtige Jane Fonda) extra expressie en een warme, toegankelijke uitstraling. Dit is het type rimpel dat je al op jonge leeftijd krijgt en het heeft niet zoveel te maken met de teloorgang van je dierbare huid. Daarentegen zijn statische rimpels altijd zichtbaar. Vaak zijn laatstgenoemde lijnen ook een stuk minder welkom. Dit zijn de rimpels die je leeftijd (en lifestyle) verraden.

Hoe krijg je rimpels?

Als met de jaren collageen en elastine afnemen (die in je huid voor stevigheid zorgen) krijgen rimpels een kans. Collageen is aanwezig tussen de vezels en cellen van de huid. Het zorgt ervoor dat de huid niet uitrekt, door bijvoorbeeld glimlachen of omgevingsfactoren zoals kou, hitte en verwondingen. Elastine-vezels zorgen ervoor dat de huid soepel is. Een tekort aan elastine leidt tot een te veel aan huidweefsel, wat bijvoorbeeld een dubbele kin veroorzaakt. De aanmaak van deze stoffen neemt dus af naarmate je ouder wordt. Hierdoor krijg je een slappe huid en door de verminderde elasticiteit worden rimpels en fijne lijntjes zichtbaar. Na de middelbare leeftijd wordt er ook minder onderhuids bindweefsel aangemaakt.

Wat te doen tegen rimpels?

Naast de eerde genoemde biologische factoren (dankjewel mama), zijn er een aantal externe factoren die ertoe leiden dat rimpels wel of niet ontstaan. Al deze externe factoren, die van buitenaf je lichaam beïnvloeden, staan ook wel bekend als ‘het exposoom’.

1. Anti-rimpel tip: minder suiker
Ben je een echte zoetekauw? Dan wordt je huid sneller slap. Suikers binden zich namelijk aan collageen en de elastine in je huid. Hiermee ‘verslinden’ en verzwakken ze als het ware de bestanddelen die je huid stevig en veerkrachtig houden. Met andere woorden: liever wat minder vaak taart of chocolade eten. Of: kies voor de pure, ongezoete variant.

2. Anti-rimpel tip: meer vet
Vetten werden lange tijd gezien als ‘boosdoeners’ binnen een gezonde levensstijl, maar van gezonde vetten kan je huid wel wat meer gebruiken. Denk: de vetten uit avocado en vette vis. Dat zijn de typen vetten die je lichaam nodig heeft. Als je vetten volledig vermijdt vanwege een dieet kan vroegtijdige huidveroudering optreden. Voor je huid is het dus niet al te best om je lichaam uit te hongeren voor een maatje minder.

3. Anti-rimpel tip: zonnen met beleid
Eerlijk is eerlijk, een zonnetje op je gezicht is heerlijk. Maar de UV-stralen kunnen je huid blijvend beschadigen. Dit wakkert vroegtijdige huidveroudering aan, met pigmentvlekken maar ook diepe rimpels als gevolg. Dagelijks smeren met SPF dus.

4. Anti-rimpel tip: vermijd stress
Stress heeft een grote invloed op je gehele lichaam. Het stresshormoon cortisol tast het collageen in de huid aan en vermindert het herstellend vermogen van de huid. Zaak om dus tijdig adempauzes in te lassen (bijvoorbeeld, wel rustig lunchen op een razend drukke werkdag) en op vrije uren echt even te relaxen met een boek of extra uurtje slaap.

5. Anti-rimpel tip: let op gewichtsschommelingen
Bij overgewicht stijgt je bloedsuikerspiegel en dit kan (net als met suiker) het collageen aantasten. Sterker nog, elke huidexpert zal beamen dat jojo-ers te herkennen zijn aan de (desastreuze) staat van hun huid. Veel afvallen en dan weer aankomen? Resultaat: een slappe huid. Zorg er liever voor dat je een gezond, stabiel gewicht behoudt om dit te voorkomen.

6. Anti-rimpel tip: wees voorbereid op de overgang
Tijdens de overgang neemt de aanmaak van oestrogeen in je lichaam af, wat de productie van collageen alsook olie (om de huid als het ware te ‘smeren’) beïnvloedt. Hierdoor krijg je een droge huid en treedt er ook verslapping van de huid op. Kies voor rijke, vochtinbrengende huidverzorging die speciaal is geformuleerd voor de huid in de overgang.

7. Anti-rimpel tip: slaaphygiëne
‘s Nachts herstelt je huid zich van alle opgelopen schade gedurende de dag. Korte nacht gehad? Dan zie je dit direct aan de huid. Zorg er altijd voor dat je voldoende slaapt. Hiernaast is ‘slaaphygiëne’ een nieuw maar interessant trendwoord, dat doelt op de kwaliteit van je slaap. Het is belangrijk dat je goed en diep doorslaapt voor optimaal ‘herstelwerk’ van de huid.

8. Anti-rimpel tip: wissel licht en zwaar sporten af
Sporten is goed voor je gezondheid, maar heel fanatieke sporters (lees: HIIT, ofwel High Intensity Interval Training) kunnen essentiële mineralen en vitamines verliezen als ze het overdrijven. Bovendien kan je huid beschadigen tijdens het sporten. Het devies: wissel zwaar trainen in de sportschool af met een rondje wandelen of een yogalesje.

9. Anti-rimpel tip: stop met roken
Roken tast het collageen in je huid aan en de nicotine in sigaretten zorgt ervoor dat bloedvaten vernauwen. Niet heel bevorderlijk voor een mooie huid. Bovendien kan het trekken aan een sigaret bijdragen aan vroegtijdige huidveroudering, met lijntjes bij de mond.

10. Anti-rimpel tip: geef vrije radicalen geen kans
Vrije radicalen zijn stoffen die niet alleen huidkanker kunnen veroorzaken, maar zich ook aan het collageen in je lichaam binden en de huid dermate beschadigen. Naast UV-stralen en roken, kan luchtvervuiling, ongezond eten en een ongezonde levensstijl het aantal vrije radicalen in je lichaam bevorderen. Gelukkig zijn er voldoende verzorgingsproducten met antioxidanten om de strijd tegen deze vrije radicalen aan te binden.

Is er een wondermiddel tegen rimpels?

Botox is een middel dat vaak wordt ingezet tegen rimpels, maar het is geen natuurlijke remedie en deze behandeling moet elke drie tot zes maanden worden herhaald. Verder zijn er nog tal van andere methodes, zoals lasertherapie. Hierbij is het vooral belangrijk dat je eerst in gesprek gaat met een deskundige. Doe hiervoor ook je research, want de ene plastische chirurg of huidarts is de ander niet. Minder ingrijpende anti-rimpelbehandelingen zijn bijvoorbeeld bindweefselmassages en microneedling voor je gezicht. Bij microneedling worden kleine naaldjes gebruikt om de opperhuid te stimuleren en celdeling te bevorderen. Toch kun je niet om een gezonde levensstijl en verzorging heen. Zoek de balans op. Het gaat er uiteindelijk om dat jij lekker in je vel zit en kunt glimlachen naar je eigen spiegelbeeld. Wees lief voor je huid met de juiste, preventieve anti-agingproducten, waaronder doeltreffende crèmes en serums. Zo blijft je huid een leven lang mooi én gezond.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De redactie

De oplossing van Vichy

LIFTACTIV

Ogen

Oogcontour crème - Default

Onze 1e verzorging voor een 360° liftend effect op de blik, zelfs bij gevoelige ogen.

Meest gelezen