OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Verstopte poriën: hoe maak je ze schoon en lijken ze kleiner?

Acne tegengaan

Het is misschien een van de grootste Google-zoektochten onder beautyliefhebbers: hoe kan ik mijn poriën verkleinen en hoe kom ik van verstopte poriën af? Twee vragen die eigenlijk dezelfde zijn, want een door talg, dode huidcellen, make-up, stof, vervuiling en noem maar op geblokkeerde porie lijkt automatisch groter. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je huidstructuur is voor een groot deel genetisch bepaald. Toch kun je grote, grove poriën natuurlijk doeltreffend ontstoppen. We leggen je hierbij alles uit.


Wat zijn verstopte poriën?

‘Door onbeschermde blootstelling aan de zon kunnen poriewanden verzwakken en poriën op den duur groter en grover lijken’

Die ieniemienie puntjes op het oppervlak van je huid – inderdaad, poriën – zijn in feite de opening van haarfollikels, die van buiten- en binnenuit verstopt kunnen raken. Elke haarfollikel bevat een talgklier, die talg ofwel olie (om je huid sterk en soepel te houden) produceert. Verstopte, grote, grove poriën zijn vaak zichtbaarder op vettere delen van de huid, waaronder het voorhoofd en de neus onderdeel van de zogenaamde T-zone. Hier zijn de haarfollikels ook daadwerkelijk iets groter. Het kan dus heel goed zijn dat je meer grove poriën ziet naast bijvoorbeeld je neus. Hier wil je bijvoorbeeld mee-eters verwijderen, maar doe dit met beleid. Wat betreft genen en grote poriën: doorgaans hebben mensen met een witte huid kleinere poriën en mensen met een olijfkleurige of zwarte huid grovere poriën. Hiernaast speelt je huidtype, zoals een onzuivere huid, natuurlijk een rol. Een van nature droge huid kan misschien porie-loos lijken, maar dat is natuurlijk niet het geval. Anders zou je huid niet kunnen ademen. Die poriën zijn alleen minder zichtbaar. Poriën raken verstopt als dode huidcellen en opgesloten talg – die samen een puistje vormen – de poriën zwart kleuren. Dat vermengde vuil maakt ze zichtbaar zwart én ze kunnen door dit soort verstoppingen ook worden uitgerekt. Toch wil je niet zomaar zelf mee-eters (de rotzooi in een grove porie) zelf verwijderen. De boosdoener voor verstopte, grove poriën kan ook van buitenaf komen: zeg als je je huid met een laag make-up van de dag niet netjes schoonwast. Tegenwoordig wordt er voor een onzuivere huid ook wel een double cleanse geadviseerd: twee keer de huid goed reinigen met producten voor de onzuivere huid. 

Oorzaken van verstopte poriën

‘Drie stappen tegen verstopte en vergrote poriën: reinigen, exfoliëren en een gezonde collageenproductie helpen stimuleren’

Hierboven hebben we al kort aangestipt waardoor poriën verstopt kunnen raken. Vaak het resultaat van een opstapeling van dode huidcellen die geen kant meer op kunnen, in plaats van te vervliegen. Poriën zijn kleine openingen in de huid die olie en zweet vrijgeven. Verstopte poriën resulteren in mee-eters, pukkels en acne. Je weet zeker dat je poriën geblokkeerd zijn als je pukkeltjes, mee-eters en een doffe uitstraling ziet. Omgevingsfactoren kunnen ook bijdragen aan verstopte, grove poriën. Denk aan gifstoffen in de lucht, comedogene make-up (kies dus altijd voor make-up waarvan je poriën niet verstoppen!), olie en vuil van je handen die onbedoeld worden overgebracht op je gezicht (was je handen regelmatig) en zweet. Het is daarom ook belangrijk je gezicht te reinigen na bijvoorbeeld het sporten. Nog een belangrijke factor voor niet alleen verstopte maar ook vergrote poriën: UV-stralen van de zon verzwakken het collageen in je huid dat poriën ondersteunt en ze strak houdt. Hierdoor kunnen poriën door overmatige blootstelling aan de zon groter ogen. Daarom zaak om altijd een goede dagelijkse zonnebrand te gebruiken, of het nu winter of zomer is. Het collageenverlies dat optreedt naarmate je ouder wordt, kan ook de verschijning van je poriën veranderen. Poriën die groter en grover zijn, mee-eters die je wil verwijderen. Hierdoor lijkt je huidtextuur dus grover. Plukken of knijpen in een pukkeltje kan tot slot trauma veroorzaken aan de huid, waardoor een porie permanent verwijdt. Niet doen dus.

Wat te doen tegen verstopte poriën?

In een notendop zou een dermatoloog drie stappen bij het deblokkeren van poriën adviseren. Stap één: overmatig talg (onverhoopt in de porie genesteld) zoveel mogelijk tegengaan. Stap twee: dode huidcellen rondom de porie exfoliëren en dus die overbodige huidcellen en mogelijke mee-eters verwijderen van het huidoppervlak. Stap drie: een gezonde collageenproductie helpen stimuleren. Met die laatste actie ondersteun je de structuur van de porie. Hieronder een compleet plan van aanpak tegen verstopte, grove poriën. 

Houd je huid altijd schoon

Dé sleutel om je grote poriën kleiner te doen lijken is ze schoon te houden, de hele dag lang. Houd het gedurende de dag bij non-comedogene moisturizers (dagcrème is belangrijk zodat je huid niet gedehydrateerd raakt, slecht nieuws voor zelfs een vette huid) en was je gezicht met een milde, maar doeltreffende reiniger uit bijvoorbeeld Vichy’s Normaderm-lijn voor het slapengaan. Zo voorkom je dat make-up en vuil, dat zich heeft opgehoopt gedurende de dag, je poriën verstoppen. Reinig ook voor en na het sporten, want zweet kan cosmetica en rommel vervoeren naar de openingen van de poriën, waar ze dan ongewenst blijven hangen. 

Exfolieer meer dan twee keer per week

Normaderms zuiverende reinigingslotion tegen grove poriën doet wonderen, maar je wil ook exfoliëren niet vergeten. Hiermee haal je doeltreffend dode huidcellen weg. Voor een vette huid is het zuiverend masker met houtskool bij uitstek geschikt. Dit is ook een van de beste manieren om mee-eters te verwijderen zonder je huid te beschadigen.

Investeer in een kwalitatieve retinol

Smeerbare retinol, ofwel vitamine A, is een van de beste acties die je kunt ondernemen in de strijd tegen vergrote, verstopte poriën. Vaak werken retinol-crèmes op recept (via de huisarts) het beste, maar vaak moet je huid eerst wennen aan een minder krachtig retinol-product. Zo bouwt je huid tolerantie op. Retinol werkt op verschillende manieren op grove poriën: het verhoogt het natuurlijk exfoliëren van de huid, het helpt dode huidcellen op afstand houden en het slingert de collageenproductie van de huid aan om poriewandjes stevig te houden.

Vergeet nooit je zonnebrand

Naarmate je ouder wordt en vaker bent blootgesteld aan UV-straling van de zon, kan ultraviolet licht elastine en collageen in de huid afbreken. Hierdoor wordt (zoals eerder al vermeld) de mogelijkheid van de poriën om goed gesloten te blijven ondermijnd. In plaats hiervan worden poriën losser en lijken daardoor groter. Goede broad-spectrum zonnebrand met minimaal SPF 30 kan die verzakking en vergroting van poriën door zonschade helpen voorkomen. Is dat niet afdoende? Sommige mensen zijn geholpen met speciale laserbehandelingen die de structuur rondom de poriën helpt ondersteunen.

Laserbehandelingen tegen grove poriën

Hoewel grote poriën vaak het resultaat zijn van genen en tijd, zijn er wel esthetische behandelingen die helpen. Naast vergrote poriën door verlies aan elasticiteit van de huid over de jaren dragen overmatige talgproductie en verstoppingen bij aan de grovere verschijning van je huid. Daarom: liefst tweemaal daags reinigen. Dat exfoliëren kan ook worden gedaan door een huidspecialist, zoals middels microdermabrasie. Is dat niet afdoende? Sommige mensen zijn geholpen met speciale laserbehandelingen die de structuur rondom de poriën helpt ondersteunen. Al moet je vaak meer dan één behandeling ondergaan voor resultaat.

Make-up om verstopte, grove poriën te camoufleren

Een goede primer, voordat je foundation aanbrengt, kan een wereld van verschil maken. Het maakt je huidtint egaler en het zorgt ervoor dat foundation of getinte dagcrème niet in je poriën wegzinkt. Zodra de primer droogt, kun je een crème foundation aanbrengen. Vaak werkt een crème concealer beter dan een vloeibare concealer om grove poriën minder zichtbaar te maken. Ook belangrijk om altijd voor een niet-comedogene formule te kiezen. Stuif tot slot een laagje losse transparante poeder over je gezicht om glans te minimaliseren.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops

De oplossing van Vichy

go to top