Zonbescherming : Hoe de zon één van de grootste vijanden kan zijn van je huid

Het valt niet te ontkennen dat wij onszelf aantrekkelijker voelen in de zomer. Maar zoals apothekersassistente Loubna Id Said uitlegt, kan de zon wel een wolf in schaapskleren zijn voor onze huid. Daar zijn drie redenen voor...

De zon verhult een doffe teint alleen maar...

Een gebruinde huid laat je vale teint niet verdwijnen – die zit er nog steeds onder. Een doffe teint wordt veroorzaakt door ongeschikte huidverzorgingsproducten die de huid niet voldoende hydrateren. Maar ook lange UVA-stralen kunnen bijdragen aan een vale huid. Volgens Loubna Id Said is er maar één oplossing: “gebruik een hydraterende dagcrème onder een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor (SPF 50+ voor lichte of gevoelige huid)”.

Blootstelling aan de zon maakt de huid dikker en veroorzaakt puistjes

Om zichzelf te beschermen tegen schadelijke UV-stralen, produceert de huid melanine (waardoor de huid bruin wordt) en verdikt. Hoe dikker de huid, hoe minder glans en hoe slechter de huid in staat is om de actieve werkstoffen uit huidverzorgingsproducten op te nemen. Na de vakantie ontstaan vaak juist weer meer puistjes. Dus hoe kan de schade zo goed mogelijk beperkt worden? Het is van essentieel belang om de huid te beschermen met een hoge beschermingsfactor. “UV-stralen mogen dan wel de probleemgebieden van de huid uitdrogen, maar ze maken de huid ook dikker, verstoppen de poriën en zorgen dat de talg zich ophoopt. Scrub op vakantie je gezicht niet meer dan een keer per week. Als je snel last hebt van een onzuivere huid, gebruik dan ook een crème met salicylzuur".

De zon maakt niet egaal bruin...

Daar zijn twee redenen voor.

1) De gezichtshuid varieert in dikte. De zon is agressiever op de gezichtsdelen waar de huid het dunst is, waardoor daar sneller pigmentvlekken ontstaan. Het is heel belangrijk om het gezicht en de hals te beschermen met een goede zonnebescherming en die regelmatig opnieuw aan te brengen op de kwetsbare huidzones.

2) Sommige lichaamsdelen zoals de benen worden minder blootgesteld aan de zon. Help je huid met een zelfbruiner om gelijkmatig bruin te worden over het hele lichaam.

Lach! Je hebt vakantie

Modefotograaf Jair Sfez geeft ons advies over hoe je kunt stralen op je vakantiekiekjes. Voordat de foto gemaakt wordt:
 • Trek gekke bekken om de gelaatsspieren te ontspannen.
 • Knijp even in je wangen om ze mooi roze te maken.
 • Bijt zachtjes op je lippen om ze meer kleur te geven.


 • Klaar?
 • 3/4 profiel is het meest flatteus, dus draai je hoofd een beetje.
 • Trek je kin een beetje in en open de ogen vlak voor er wordt afgedrukt (of net voor de flits) om er sprankelend uit te zien.
 • HUID DIAGNOSE

  MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

  BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

  START DE DIAGNOSE