OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Mee-eters veilig verwijderen: ja of nee en hoe verzorgen?

 • favoriet

Iedereen heeft ze weleens: mee-eters (ook wel comedonen of blackheads genoemd). Ze kunnen voorkomen op je neus, hals, voorhoofd en kin. Op de wangen komen ze minder vaak voor. Hoe dat komt? Dit heeft te maken met de zogenaamde T-zone. Je huid is namelijk niet overal hetzelfde. Vaak is de huid op het voorhoofd, de neus en kin wat vetter dan de huid op de wangen en de hals. Deze drie plekken vormen samen als het ware de letter T, vandaar de T-zone. Op deze vette huid kunnen puistjes en mee-eters ontstaan. In dit artikel gaan we in op hoe mee-eters zo goed mogelijk te voorkomen en veilig te verwijderen.

Waardoor ontstaan mee-eters of comedonen?

‘Wil je mee-eters per se verwijderen dan kun je het beste naar een professional stappen en je huid goed verzorgen’

Mee-eters kunnen de kop opsteken wanneer talg in de talgklier zich ophoopt, waardoor talg vervolgens oxideert. Talg verkleurt bij blootstelling aan de lucht (aan het huidoppervlak) en vormen vervolgens zwarte puntjes. Vandaar de Engelse benaming blackheads. De oplossing ligt in zachtjes verwijderen en voorkomen.  

Moet je mee-eters verwijderen?

Waag je er liever niet zelf aan, want hierdoor loop je kans op littekens. Of dit nu restlittekentjes zijn, een klein pigmentvlekje die op den duur verdwijnt, of blijvende littekenschade. Iedere schoonheidsspecialist, dermatoloog en facialist zal het afraden. Hiernaast wil je niet te veel aan mee-eters ofwel comedonen zitten, want bacteriën op je vingers en beschadigingen aan de huid kunnen ervoor zorgen dat vuil zich ophoopt. Resultaat: nog meer onzuiverheden zoals puistjes en mee-eters. Pluk aan comedonen en dit kan juist een broedplaats worden voor acne. Puistjes voorkomen en acné goed behandelen luistert nauw.

Mee-eters verwijderen: wat wel en niet doen?

‘Zeker als je mee-eters uitknijpt op je neus, een plek waar je niet goed bij kan, zet je snel onbedoeld te veel kracht en veroorzaak je schade’

Vind je het knap lastig van een mee-eters af te blijven en ben je vastberaden hem zelf uit te knijpen? Mee-eters voorkomen is beter dan genezen. Het liefst maak je een afspraak met een dermatoloog of huidarts om je mee-eters vakkundig te laten verwijderen zonder kans op besmetting of littekens. De volgende bekende handelingen wil je vooral wel én niet doen om je mee-eters te doen verdwijnen.Risico van mee-eters uitknijpen

‘Mee-eters uitdrogen met tandpasta kan de huid irriteren, liever gebruik je een speciaal product zoals Vichy’s Hyaluspot’

Verleidelijk, maar knijp puistjes en mee-eters dus niet zelf uit! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: door mee-eters uit te knijpen kan je de huid behoorlijk beschadigen. Zeker als het gaat om mee-eters op je neus! Vaak zitten de mee-eters op plekken waar je niet zo goed bij kunt. Hierdoor kan je onbedoeld te veel kracht zetten als je ze gaat uitknijpen, waardoor littekens ontstaan. Daar wordt je huid niet mooier van. Plus, bacteriën op je handen of vuil onder je nagels verergeren de zaak voor je het weet. Omliggende poriën verstoppen vervolgens ook, waardoor je weer meer puistjes en mee-eters krijgt.

Liever niet: mee-eters uitdrogen met tandpasta

Mee-eters verwijderen met tandpasta wordt weleens aangeraden, omdat je op deze manier de mee-eter kunt uitdrogen. Dit werkt alleen niet altijd goed. De tandpasta kan je huid namelijk ook gaan irriteren. Of het echt helpt tegen de zwarte puntjes zal per persoon verschillend zijn. Maar voor sommigen kan dit leiden tot een rode of vlekkerige huid. Liever gebruik je een speciaal product voor onzuiverheden uitdrogen, kalmeren en verminderen zoals Vichy’s Hyaluspot.

Niet doen: mee-eters verwijderen met citroensap

Het wordt soms gezien als een natuurlijke manier om van je mee-eters af te komen, maar de pH-waardes in citroensap zijn niet in balans met je huid. Bovendien kan het citroensap in combinatie met zonlicht een chemische reactie uitlokken en fytofotodermatitis veroorzaken. Dit is een acute, meestal blaarvormende ontsteking van de huid.

Niet doen: mee-eters uitdrukken met een comedonenlepel

‘Sla mee-eter strips liever over als je een gevoelige huid hebt, met neiging tot rosacea en couperose’

Comedoon is een ander woord voor mee-eter. De comedonenlepel is als het ware een mee-eterverwijderaar. Het wordt veel gebruikt door dermatologen en schoonheidsspecialisten. Zij zijn in deze methode getraind en weten feilloos hoeveel kracht te zetten bij het uitknijpen. Terwijl als jij zelf met een comedonenlepel aan de slag gaat je grote kans hebt om per ongeluk te veel druk op de mee-eter te zetten. Hierdoor kun je onbedoeld de huid beschadigen. Niet wenselijk.

Met mate: mee-eters op je neus weghalen met neusstrips

Ze mogen er dan voor bedoeld zijn, maar het is maar de vraag of mee-eter strips het gewenste effect hebben. Wees extra op je hoede als je een gevoelige huid hebt die bijvoorbeeld neigt naar rosacea en couperose. Door de vastgeplakte strip weg te trekken kunnen je haarvaatjes namelijk springen én kunnen poriën onherstelbaar uitgerekt worden. Grove poriën verstoppen weer sneller. Dat is vast niet je bedoeling. Op korte termijn lijkt het misschien te helpen, maar de kans is groot dat je snel weer nieuwe mee-eters op je neus krijgt.

Wat wel doen tegen mee-eters?

‘Voldoende water drinken helpt een vette huid en de lever en nieren, organen die voor een natuurlijke detox zorgen’

Gelukkig zijn er beproefde methodes waarmee je mee-eters wel veilig en doeltreffend kunt tegengaan. De basis: een dagelijkse gezichtsverzorging voor een onzuivere huid. Vooral door dode huidcellen voorzichtig weg te scrubben, ofwel door te exfoliëren, voorkom je dat poriën verstopt raken waardoor mee-eters verschijnen. Ook vuil en zweet kunnen poriën verstoppen. Zorg ervoor dat je zowel 's ochtends als 's avonds aandacht besteedt aan je gezichtsreiniging. De Vichy Normaderm 3-in-1 gezichtsreiniger valt op drie manieren te gebruiken om je huid schoon en fris te krijgen.

Hoe kan je mee-eters helpen voorkomen?

Het belangrijkste middel om mee-eters (en andere symptomen van acne, zoals puistjes) te voorkomen is door je onzuivere huid op de juiste manier te verzorgen en te behandelen. Wil je een mee-eter linea recta verwijderd hebben dan is je beste kans de dermatoloog. Tijdens de behandeling zal een huidexpert de onzuivere huid vaak stomen om mee-eters vervolgens veilig te verwijderen. Meestal bestaat de behandeling ook uit een diepgaande zuivering en een gezichtsmassage. Gelijk een cadeautje voor jezelf. Het verschilt per persoon waardoor mee-eters ontstaan, maar onderstaande lifestyle-maatregelen kunnen je wel helpen bij een onzuivere huid. 


Drink voldoende water bij een onzuivere huid

Acne en mee-eters komen met name voor bij een vette huid. Een vette huid kan ontstaan door een watertekort of onvoldoende hydratatie. Door genoeg water te drinken (liefst 2 liter per dag) kan je je huid helpen verbeteren. Verder heeft water effect op de lever en nieren. De belangrijkste organen voor een natuurlijke detox zijn, inderdaad, de lever en nieren. Zonder genoeg water kunnen zij hun werk niet optimaal doen. H2O zorgt ervoor dat de giftstoffen uit je lichaam wassen. Iets wat helpt in de strijd tegen mee-eters.


Reinig je huid tegen mee-eters

‘Vooral vitamine C en vitamine A dragen bij aan het vernieuwen en het herstellen van de huid’

Dit hebben we eerder al benadrukt: goed reinigen tegen een onzuivere huid. Vuil en make-up kunnen ertoe leiden dat poriën verstopt raken waardoor puistjes en mee-eters ontstaan. Kies niet voor niet-comedogene make-up. Reinig je huid 's ochtends en 's avonds om mee-eters te voorkomen met een reinigend product zoals bijvoorbeeld de reinigingsgel van Normaderm. Doe de analyse voor de onzuivere huid en ontdek welke verzorging het beste geschikt is voor jou.

Vervang je kussensloop wekelijks tegen mee-eters

Belangrijk, want het vuil van je gezicht hoopt zich hier namelijk op terwijl je slaapt. Dit kan er daarom voor zorgen dat je poriën verstopt raken, waardoor puistjes en mee-eters ineens ontstaan.

Eet gezond om mee-eters en onzuiverheden te verminderen

Het zal je vast eens zijn overkomen: je hebt een avondje wat ongezonder gegeten en de volgende dag word je wakker met extra mee-eters in je gezicht. Die verdwijnen op den duur, maar voor een gezonde huid heb je baat bij gezond voedsel. Kies voor een eetpatroon dat vooral vitamine A (spinazie) en Vitamine C (sinaasappels) bevat. Deze vitamines dragen namelijk bij aan het vernieuwen en het herstellen van de huid. Je kunt ook een voedingsdeskundige raadplegen voor advies op maat en een voedingstest.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

 • Verfraaiende verzorging tegen onzuiverheden - Normaderm Anti-Onzuiverheden Dagcrème - Vichy Normaderm
 • Dermablend Covermatte poeder foundation | Vichy

  DERMABLEND

  Covermatte Poeder Foundation

  Foundation

  Hoge dekking poeder foundation om imperfecties te camoufleren. Gedurende de dag een mat effect.

 • Meest gelezen

  go to top